Jordi Gornals anima els pares dels joves que practiquen futbol a ser models de conducta també en la grada

En la xerrada del cicle “Valors en l’esport” del club Ciurana

A la xerrada “El paper dels pares, entrenadors i altres agents implicats en l’aprenentatge del futbol” d’avui dissabte, 27 d’octubre al Centre Cívic Bonavista, Jordi Gornals ha tocat qüestions de rabiosa actualitat sobre la transmissió dels valors en el futbol. Com a directiu responsable del futbol base del Gimnàstic de Tarragona coneix a fons els reptes als que s’enfronta el club grana en l’àrea d’escola de futbol, molts compartits pels clubs de les nostres comarques.

Jordi Gornals és enginyer i ha treballat 33 anys a Dow Chemical. Col·labora, a més, com voluntari al Genuine del Nàstic. Pel que es veu, Genuine deu ser una de les perles del Nàstic. Ja abans de començar, el president del Nàstic, Josep Maria Andreu, que ha tingut una presència activa a l’acte, comentava amb orgull les fotografies exposades al Centre Cívic, que és una de les seves “grans satisfaccions”.

Amb l’ajuda d’una elaborada presentació, Gornals ha començat per constatar que, encara que la professió de futbolista està molt ben remunerada, pocs futbolistes arriben a viure del futbol i només amb el treball constant i una sana esportivitat (en paraules del directiu del Nàstic, persuadir-se de que “jo competeixo amb mi mateix”) és possible arribar a la cúspide del futbol.

Però cada cop més, observa Jordi Gornals, els futbolistes que despunten una mica, ja des de ben jovenets, reben una creixent pressió per part de l’entorn per assolir quan abans les altes cotes i aquesta sobredimensionada exigència sovint topa amb la crua realitat, trencant les elevades expectatives generades, cosa que no interessa, per tant com l’esport pot aportar i aporta al jovent, per començar en hàbits saludables.

Entre els valors que Gornals ha destacat en la seva exposició, la coherència en la conducta és el més transversal a tots els agents implicats, pares i mares, entrenadors i entitats. Ha fet una crida al seny paternal, senyalant “el control de les emocions” com crucial per reduir la tensió en els camps del futbol. Pel que fa als entrenadors, “definir els valors i generar compromís” serien dos elements clau per convertir un grup de persones en un veritable equip. Finalment, les entitats comparteixen el gran repte d’aconseguir que la filosofia del club sigui compartida per tots els estaments i de transmetre els valors a través de la formació.

Les dues primeres preguntes del col·loqui precisament s’han adreçat a la qüestió de la formació que reben els pares i els entrenadors del Nàstic en l’esfera dels valors amb què el club s’identifica i vol que l’identifiquin. En relació amb els pares, Gornals ha esmentat que es donen directrius i formació sobre el reglament al principi i pel que fa als entrenadors –setanta, en té el Nàstic– ja la titulació que se’ls exigeix inclou formació en aquest terreny, encara que Gornals reconeix que no és fàcil “abordar la competitivitat”, referint-se a l’afany desmesurat de resultats.

El president del Nàstic ha senyalat, en resposta a una altra pregunta del col·loqui, que es fa tot el possible perquè el futbol base del Club Gimnàstic sigui accessible a tothom de la ciutat que hi vulgui participar, i els entrenadors saben que hi han de jugar tots, cal “que tothom que vulgui fer-ho, pugui vestir la samarreta del club”. És cert, ha completat Gornals, que si a un noi li toca “jugar a l’equip F”, als pares els pot interessar més anar a un altre equip.

En la seva intervenció durant el col·loqui, Josep Maria Andreu ha explicat com ha viscut al llarg d’aquests anys els èxits i decepcions del Nàstic, com ara l’ascens a primera o el descens a segona B (per un sol punt). Per un costat es nota que viu l’equip com el primer dels aficionats, donant la cara quan les coses no van bé i alegrant-se com el que més quan tot va sobre rodes, i per altra banda, és accionista i gestor prudent del patrimoni del club, de manera que en els últims anys ha aconseguit “eixugar un deute de set milions d’euros”, en paraules de Raül Font-Quer, moderador del col·loqui.

Gornals i Andreu han anunciat que des de l’entitat grana s’està promovent la signatura de convenis amb les entitats esportives dels barris de Tarragona per potenciar el futbol base i facilitar que els millors jugadors puguin rebre una formació futbolística adequada a les seves necessitats en l’equip de referència de la ciutat.

Finalment, Raül Font-Quer ha agraït la presència del president del Club Gimnàstic a la xerrada-col·loqui organitzada per l’associació Club Cultural i de Promoció Social Ciurana. La sessió s’ha desenvolupat en un ambient tant agradable, que fins i tot Josep Maria Andreu ha acabat convidant els assistents al camp demà diumenge al migdia a animar el Nàstic en el seu partit contra l’Oviedo.

Fins la propera xerrada-col·loqui sobre “Valors en l’esport”, el dissabte, 24 de novembre al Centre Cívic de Torreforta, amb Paco Lorenzo com convidat.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *