L’Alcalde fa una crida a seguir les indicacions per evitar la propagació del Coronavirus

Redacció.- L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha informat en roda de premsa de les mesures adoptades per l’Ajuntament amb motiu de l’Estat d’alarma decretat aquest cap de setmana pel control del coronavirus.

L’alcalde ha demanat a la ciutadania que segueixi totes les indicacions i recomanacions que es fan per prevenir els contagis i la propagació del coronavirus, ha insistit en que cal fer tot el possible per quedar-se a casa i ha subratllat que “la situació és molt difícil i només la superarem amb la solidaritat, de totes i de tots”.

Ha fet una crida a seguir les indicacions de les autoritats i ha informar-se a traves de tots els mitjans, públics i privats, i de les xarxes de twitter i facebook de l’Ajuntament i de la programació especial de l’emissora municipal Tarragona Ràdio. En aquest sentit, ha recordat el decret que recull les obligacions que cal complir i que són las següents:

Només es pot circular per la via pública, quan sigui imprescindible, per a les següents activitats:

  • Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
  • Assistència a instal·lacions sanitàries.
  • Desplaçament al lloc de treball per a la seva prestació laboral, professional o empresarial.
  • Retorn al lloc de residència habitual.
  • Assistència i cura de menors, gent gran, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
  • Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances.
  • Per causa de força major o per situació de necessitat.
  • Per qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa, que haurà de fer-se individualment, llevat que s’acompanyi persones amb discapacitat o per una altra causa justificada.

Es permetrà la circulació de vehicles particulars per les vies d’ús públic per a la realització de les anteriors activitats o per a la provisió de carburant en gasolineres o estacions de servei.

Tota persona que contravingui aquestes disposicions serà objecte de denúncia pels agents de l’autoritat.

Mobilitat i establiments

Ahir al matí, patrulles de Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana van recórrer la ciutat perquè es respectes l’obligació del confinament per tal de disminuir els contagis nous pel coronavirus i, alhora, evitar el col·lapse dels serveis mèdics i hospitalaris. Ja que només es permet sortir de casa per als serveis bàsics.

Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i Voluntaris de Protecció Civil van utilitzar el servei de megafonia per avisar que no es podia passejar pel carrer ni per la platja.

A més, en compliment del seguiment del decret de tancaments d’establiments, decretat per la Generalitat de Catalunya, la Guàrdia Urbana ahir va fer inspeccions per tota la ciutat per comprovar que els locals complien amb la normativa decretada per fer front a la contenció del coronavirus. En aquest sentit, van requerir el tancament a 55 cafeteries i bars de diferents punts de la ciutat.

 

Serveis Socials

Estan suspeses totes les activitats de serveis socials excepte els serveis bàsics.

L’horari d’atenció al públic és de 10 a 14 h per tal de poder donar atenció a aquelles situacions urgents que no poden prescindir de l’atenció dels Serveis Socials). La resta d’atencions es faran amb assistència no presencial (telefònica o telemàtica).

També queden ajornades les visites a domicili, a no ser que siguin encaminades a cobrir necessitats socials arran de l’emergència.

Els centres de Serveis Socials (Part Alta, Part Baixa, C/ Adrià, Zona Ponent i Zona Nord) es dividiran en dos grups. El primer grup assegurarà la presència al centre de treball, mantenint les mesures de seguretat, i l’altre grup actuarà de forma no presencial, actuant mitjançant teletreball o treball a distància.

Per tal de donar atenció a les persones aïllades que presentin perfils de vulnerabilitat s’han donat les instruccions següents:

Es continuarà prestant el Servei d’Atenció Domiciliària. Santa Tecla, prestadora del servei ha establert una sèrie de mesures de prevenció per protegir als usuaris i als seus propis empleats/des. També, conjuntament amb els Serveis Socials, es decidirà quins són, dels 900 casos que s’atenen actualment, els més prioritaris per tal de garantir el servei.

Els responsables dels projectes de menjador social i del servei d’àpats a domicili estan elaborant protocols per tal d’avaluar quines són les mesures que s’han d’adoptar per donar el màxim de garanties als usuaris. Des de divendres, entitats com Joventut i Vida, i Formació i Treball reparteixen un lot d’aliments perquè les persones i les famílies més vulnerables tinguin garantida l’alimentació els propers quinze dies.

Del servei de Teleassistència s’establirà un circuit d’atenció i prevenció als més de 1.000 usuaris, la majoria dels quals són persones grans que viuen soles.

L’Alberg de transeünts i el projecte Cafè Caliu també han pres mesures de seguretat per tal de garantir l’atenció a les persones sense sostre.

Pel que fa a l’àmbit social, aquest cap de setmana, l’Ajuntament ha fet una crida a qui estigui fent alguna activitat o tingui alguna iniciativa de voluntariat que ho comuniqui a l’Ajuntament a través de la web municipal.

 

Empreses Municipals

D’altra banda, les empreses municipals també han adoptat les mesures que el moment requereix, que resumim a continuació.

 

Espimsa

L’Empresa Municipal de Mercats ha activat un protocol de reforç i prevenció de les mesures de seguretat als mercats municipals.

El Mercat Central ha modificat el seu horari a partir d’aquest dilluns les parades obriran al públic de les 9 del matí fins a les 16h, de dilluns a dissabte, de manera ininterrompuda.

Recordem que des del departament de Salut de la Generalitat s’incideix en que cal mantenir la distància de seguretat respecte a les altres persones (1’5 – 2 metres) i es recomana evitar desplaçar-se a les botigues amb nens, persones grans o amb problemes de salut.

Es controla l’aforament i hi haurà restriccions puntuals d’entrades i sortides de persones amb l’objectiu d’evitar l’afluència massiva de persones, de manera que se suspendran les activitats de grups que provinguin de l’exterior.

Per part dels paradistes i concessionaris dels mercats s’insisteix en la necessitat de mantenir els productes alimentaris en vitrines o mostradors per evitar el contacte directe amb les persones de l’exterior. També s’indica la necessitat d’incrementar la freqüència de la neteja en les safates o estris habituals.

Entre les mesures a tenir en compte per al personal d’Espimsa destaca l’obligatorietat de l’ús de guants o l’increment de la freqüència de desinfecció dels elements de les zones comuns del mobiliari de l’edifici, amb productes desenvolupats sobta criteris de sostenibilitat.

Es van anul·lar els mercadets no sedentaris de Torreforta, plaça Corsini i Bonavista.

 

Restriccions al Tanatori

Pel que fa al Tanatori a partir d’avui no se celebraran cerimònies pels difunts, per evitar la concentració de persones i preservar la seguretat, tant dels usuaris com del personal que hi treballa.

Les sales de vetlla estaran limitades a 7 persones per habitació. Aquestes restriccions s’apliquen en compliment del decret de la Generalitat de Catalunya que ha prohibit celebrar cerimònies a les parròquies i això afecta als funerals.

 

Aparcaments Municipals

Aparcaments Municipals de Tarragona, SA ha pres les següents mesures en relació amb la prevenció de la pandèmia declarada degut al COVID-19.

L’Ajuntament ha resolt que les zones blaves, verdes i taronges de la ciutat siguin gratuïtes fins a nou avis.

L’oficina d’Atenció a les Usuàries i Usuaris de AMT, situada al carrer Unió, romandrà tancada mentre durin les mesures de prevenció del Virus.

 

Empresa Municipal de Transports

L’Empresa Municipal de Transports està ajustant els sistemes de planificació perquè tres línies més de 5 actuals arribin a Joan XXIII. Aquest reforç serviria per cobrir el desplaçament de la ciutadania al centre sanitari en cas de necessitat. Actualment, les línies 54, 23, 22, 8 , 5 (quan baixa) i 85 (quan puja) ja paren a Joan XXIII.

Aquesta mesura s’afegeix a la que fa una setmana va adoptar l’empresa de transports públics municipals instal·lant dispensadors de gel desinfectant pels conductors dels autobusos municipals per controlar el coronavirus Covid-19 (SARS-CoV2). Així mateix, des de la setmana passada també s’està fent una neteja exhaustiva amb productes desinfectants dels passamans. I també es va limitar l’aforament dels vehicles a un terç de la seva capacitat (un màxim de 30 persones per autobús) per ampliar la distància entre usuaris.

Finalment, i per protegir els conductors, s’ha limitat l’accés dels usuaris per la porta del mig i la del darrera per evitar el contacte directe.

Ematsa

Ematsa garanteix el subministrament d’aigua.

L’empresa ha implementat una sèrie de mesures preventives encaminades a protegir la seguretat sanitària de tot el seu personal, així com assegurar el normal funcionament de les instal·lacions on opera, siguin de plantes de depuració, potabilització o subministrament.

 

Empresa Municipal de Mitjans de comunicació de Tarragona S.A.

La programació de Tarragona Ràdio s’adapta al moment d’emergència que viu la ciutat i el conjunt del país.

La programació convencional queda suprimida i es dedicarà exclusivament als serveis informatius.

L’emissora municipal oferirà una programació de servei públic adaptada a l’excepcionalitat. Això implica un reforç dels butlletins informatius a partir d’avui, dia 16. Hi haurà informatius cada hora, en les franges de màxima audiència. S’actualitzaran constantment les noves dades sobre l’alerta pel Covid-19 i les instruccions i mesures de les autoritats. També al lloc web i a les xarxes socials corporatives.

Per poder garantir els directes i el dret a la informació, tres quartes parts del personal de l’emissora farà feina telemàtica a partir d’avui i durant els propers 15 dies.

 

Serveis de neteja

El departament de Neteja ha reestructurat les tasques de l’empresa que s’encarrega de la neteja de la ciutat i de la gestió de residus. En aquest sentit, a causa d’un descens de les tasques de recollida de brossa als restaurants, es destina més personal al rec amb desinfectant per tots els carrers de la ciutat.

D’altra banda, l’Ajuntament repassarà totes les empreses que té contractades per tal de suspendre aquelles activitats que no siguin estrictament necessàries.

 

Mesures pels treballadors municipals

L’Ajuntament també ha emès una resolució interna pels seus treballadors i treballadores per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2.

L’objectiu és garantir el correcte funcionament dels serveis bàsics perquè avui entra en vigor l’estat d’Alarma que ha decretat l’Estat Espanyol a tot el territori.

Això representa la limitació de la circulació, preveient-se els únics supòsits en els quals es pot circular per les vies d’ús públic el desplaçament al lloc de treball. Per aquest motiu, només treballarà el personal dels serveis públics bàsics i indispensables, com són l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana de la Rambla Nova, en horari de dilluns a divendres, i pels tràmits presencials obligatoris. A partir de les 14 hores romandrà tancada. La resta es tramitarà de forma no presencial. Per tant, es demana a la gent que no es desplaci físicament a les OMAC i que segueixi la recomanació general de quedar-se a casa.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *