L’Escola Joan XXIII, el centre educatiu amb més alumnat de la província de Tarragona

Més de 50 anys fructificant des de Bonavista

Sembla que era ahir quan el 1969 es procedí a la inauguració oficial del Centre de Formació Professional “Joan XXIII” del barri tarragoní de Bonavista, impulsat per l’arquebisbat de Tarragona responent a les inquietuts socials i pedagògiques del llavors arquebisbe, el cardenal Benjamín de Arriba y Castro.

En cosa de mig segle la transformació d’aquella escola incipient ha estat modèlica, amb un creixement constant, tant a nivell educatiu com d’instal·lacions. Ho palesa una dada d’allò més significativa: “en els seus inicis l’escola només tenia 16 alumnes i en l’actualitat hi ha 1.600 escolars entre tots els nivells”, comenta amb complaença l’actual director del centre, Joan Llatse. Hom sap que el camí recorregut no ha estat fàcil, “però ha valgut la pena”, comenta convençuda Natalia Pacheco, veterana mestra prejubilada, professora d’humanística i història de l’antiga FP del centre.

Instantània dels anys 70, corresponent als tallers d’electromecànica. Foto: cedida.

L’any 2019, l’escola diocesana Joan XXIII de Bonavista, a Tarragona, va celebrar l’acte d’inauguració del 50è aniversari de la seva fundació. Va presidir l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas, acompanyat del director de l’escola Joan Llatse. “No hem estat sols, junts hem sabut ser una família fidel a la seva identitat cristiana” va subratllar el director, amb el desig que l’efemèride “ens doni l’empenta necessària per als propers 50 anys”. L’arquebisbe Joan va ressaltar alguns trets de Sant Joan XXIII, que dona nom a l’escola: “El papa Joan XXIII va estar atent a les necessitats del seu temps i de l’Església, parlava de misericòrdia, perdó i reconciliació i atenia amb especial cura a aquells vinguts de fora o de creences diferents”. Mons. Planellas va felicitar l’escola pel “gran treball social” que realitza al barri i va encoratjar els alumnes a ser feliços en allò que fan, a tenir il·lusió per aprendre, a ser bones persones i bons professionals, per poder contribuir al bé de la societat.

Natalia Pacheco, història viva

Testimoni d’excepció de la història i desenvolupament d’aquesta escola del barri de Bonavista és la professora Natalia Pacheco. Ella va arribar al barri el 1961, en ple boom migratori, quan només tenia 2 anys, essent la seva família de les pioneres en la construcció del barri. Va anar a escola al Col·legi de Lourdes “gestionada per un patronat depenent de l’Arquebisbat, quan al barri no hi havia ni escola, ni serveis de cap mena, i anavem a buscar l’aigua a la font en galledes”, recorda la mestra.

Pacheco esmenta que a l’any 1969 es va inugurar el Centre de Formació Professional Joan XXIII, amb don Faustino Arnal de director, que al 1992 es va fusionar amb les escoles de primària Mare de Déu de Lourdes. En anys successius el complex es va anar ampliant amb nous edificis per a primària, d’educació infantil, remodelació del pavelló poliesportiu i l’edifici dels Estudis Post Obligatoris.

En l’actualitat el centre disposa de llar d’infants i imparteix educació infantil, primària, Eso, cicle formatiu o batxillerat, i cicle formatiu grau superior, amb formació professional, online i dual, “aquesta darrera, teòrica amb inici de pràctiques pactades amb les empreses”, explica Esmeralda Vélez, secretària tècnica de direcció del col·legi; com a fet curiós conta que “hi ha nens i nenes que estudien primària i el seu pare cursa aquí el cicle formatiu de grau superior en la seva especialitat”. Afegir que l’Escola Joan XXIII integrada dintre del grup d’Escoles Diocesanes de Tarragona, gestionat per la Fundació Sant Fructuós va crear el 2014 la marca ESIT FP per aglutinar estudis professionals: cicles formatius i certificats de professionalitat.

Tot aquest bagatge fa d’aquesta escola de Bonavista un centre de referència no només a Tarragona i els seus barris, sinó també a Reus, Riudoms, La Canonja i Vila-seca per posar uns exemples.

La veterana professora posa en relleu el distintiu de l’escola, que no és altre que “el de mantenir l’essència que sempre ha prestigiat el col·legi, amb notes i comentaris individualitzats per a cada alumne, compartits directament amb els pares, tot i la multiculturalitat”. Una multiculturalitat “de diferents naturaleses, però que sempre ha estat present al nostre col·legi”, rebla Joan Llatse, el director.

 

Foto de portada: Estudiants del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Administració i Finances. Cedida.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *